2014.11.01 BB-bunker Grou

Zaterdag 1 november ging de commandopost nog even open voor publiek. Gidsen verzorgden een rondleiding waarbij zij uitleg gaven over de verschillende diensten en commandostructuren die er hebben gefunctioneerd. De rondleiding voerde langs twee commandoposten van de B.B., een centrum van de Gemeente Leeuwarden en dat van de Provincie Friesland.

Deze unieke bunker, waarin vier commandoposten waren samengebracht, ligt verscholen achter een geluidsmuur en tussen de bomen langs de snelweg A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden. Het gaat om een voornamelijk ondergronds gelegen bunker met een oppervlakte van 1000m2 die bedoeld was om meerdere commandostaven op lokaal en provinciaal niveau te kunnen onderbrengen ingeval van een (kern)oorlog of bij grote rampen en calamiteiten. De locatie was zo ingericht dat de 150 mannen en vrouwen tenminste 14 dagen onafhankelijk van de buitenwereld konden blijven functioneren.

De hier gestationeerde mensen sliepen in stapelbedden; uiteraard moest er ook gegeten worden. De maaltijden bestonden uit militaire noodrantsoenen. De CoP kon zijn eigen energie opwekken met anodestroomaggregaten en had ook de beschikking over een eigen geslagen waterbron.

Bron: Stichting NCBB

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.